Pepsin yritys omia arvoja epäonnistui

Pepsi2

Pepsi julkaisi tällä viikolla uuden kampanjansa, jonka keulakuvana oli supermalli ja tositv-tähti Kendall Jenner. Tätä kirjoittaessani Pepsi on jo poistanut kritisoidun mainoksensa Youtubesta.

Mainoksessa mielenosoittajat kantavat ympäripyöreitä kylttejä, joissa näytti lukevan muun muassa ”rakkaus” ja ”liity keskusteluun”. Siis mistä tässä osoitetaan mieltä? Enemmän näyttäisi siltä, kuin kyse ei olisi mistään hipsterien katufestivaaleja vaikeammasta asiasta. Mainos pelaa monimuotoisuusbingoa bloggaaja Awesomely Luvvien mukaan ja niinpä siinä esiintyy muslimeja, transihmisiä, mustia, aasialaisia ja naisia. Ja ihan ensimmäisenä en kyllä kuvittelisi Kendall Jenneriä barrikadeille. Monet tahot ovatkin syyttäneet Pepsin mainosta mielenosoitusten trivialisoinnista. Lopulta joukko kohtaa poliisit, mutta ei hätää, Jenner tarjoaa poliisille Pepsiä, niin tilanne laukeaa.

Pepsi mainos 2

Kuvastosta tulevat mieleen Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin vastaiset suurmielenosoitukset, Naisten marssi ja Black Lives Matter -mielenosoitukset. Lopun kuva Jenneristä tarjoamassa poliisille limsaa vertautuu monen mielestä valitettavasti kuuluisaan kuvaan Black Lives Matter -aktivistista Ieshia Evansista , joka kohtasi rohkeasti poliisit yksin ja joutui kuvan ottamisen jälkeen pidätetyksi. Evans osoitti mieltään yhdessä monien muiden kanssa miehen kuoltua poliisin käsiin Baton Rougessa Louisianassa Yhdysvalloissa.  Tämä herätti keskustelun poliisin liian kovasta voimankäytöstä.

Aktivismi on nyt in ja moni yhtiö on ilmoittanut esimerkiksi vastustavansa Trumpin edustamaa maailmankuvaa. Tammikuussa Über menetti useita asiakkaita Yhdysvalloissa hoitaessaan yhä kuljetuksia JFK:n lentokentälle ja sieltä pois, vaikka New Yorkin taksi oli kieltäytynyt lentokenttäkyydeistä Trumpin muslimien maahantulokieltoa vastustaessaan. Yritysten odotetaankin ottavan nyt mainoksissa enemmän kantaa. Tämä voi kuitenkin kostautua, koska mainoksissa esitettyjen arvojen täytyy olla yhtäpitävät yrityksen omien arvojen kanssa. Älä yritä siis tekohengittää tai päälleliimata brändillesi uusia, keksittyjä arvoja. Pahimmassa tapauksessa kuluttajat tulevat siitä vain vihaisiksi ja se aiheuttaa järjestelmällisen kuluttajaboikotin. Pepsin mainos toimiikin hyvänä esimerkkinä, miten mainontaa ei kannata tehdä ja siitä, miten kriisi syntyy joskus organisaation ns. tyhmän mokan tuloksena. Ensiarvoisen tärkeää olisi korjata tilanne nopeasti. Tähän mennessä Pepsi on pyytänyt anteeksi niin kuluttajilta kuin päätähdeltään Jenneriltä ja poistanut videon Youtubesta. Aika – ja virvoitusjuomajätin tulos – kertoo, oliko ratkaisu riittävä.

Pepsi twiitti
Pepsin kiinnitetty twiitti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s