Virtuaalitiimi yhdistää huippuasiantuntijat yli rajojen

Blogi 3 pienempi breather unsplash
Kuva: Breather Unsplash.com

Työ muuttuu. Nyt pyritään rohkaisemaan työntekijöissä yrittäjämäistä asennetta ja ihannoidaan luovuutta. Tähän pyritään madaltamalla hierarkisuutta, jonka toivotaan johtavan joustaviin verkostomaisiin toimintamalleihin. Kuten digitaalisessa liiketoiminnassa muutoinkin, ennakointi ja ketteryys ovat valttia. Yleisesti tähdätään ulkoisen kontrollin vähenemiseen ja itseohjautuvuuden kasvamiseen.

Kuitenkin Tivin mukaan Yhdysvaltain IBM on ottanut etätöihin jyrkän linjan ja uhkaa etätöitä tekeviä työntekijöitään potkuilla: tästä lähtien kaikkien on istuttava toimistolla tai etsittävä työtä muualta. Tivin jatkojutussa aiheesta Suomen IBM:n mukaan aiemmassa jutussa oli kyse väärinkäsityksestä ja etätöitä saa toki tehdä. Yhtiön kansainvälisen viestinnän mukaan valtaosa IBM:n työntekijöistä on jo ottanut käyttöön uudenlaisia työnteon malleja ja maan rajat ylittävää yhteistyötä helpottavia ratkaisuja. Nämä ketterät moniammatilliset tiimit ovat itseohjautuvia, ja pystyvät sen ansiosta tekemään nopeita päätöksiä. Tämä mahdollistaa ripeän reagoinnin asiakkaiden tarpeisiin.

Parhaimmillaan virtuaaliset tiimit yhdistävät eri alojen ja eri maiden huippuasiantuntijat. Ketteryyden lisäksi niille leimaavaa on itseohjautuvuus ja tiedon vapaa kulku. Lisäksi tällaiset tiimit ovat kustannustehokkaita.

Tiimityön haasteet voidaan jakaa ajallisiin, fyysisiin, teknisiin ja yhteiskunnallis-sosiaalisiin. Aikaerot voivat aiheuttaa ongelmia. Myös tiimin jäsenten toimintaympäristö ja ammatti-identiteetti vaikuttaa tiimidynamiikkaan. Yhteistyö- ja viestintäkanaviksi kannattaa valita sellaiset sovellukset ja ohjelmat, joita koko tiimi osaa käyttää. Viimeisenä seikkana tulevat kulttuurierot ja valtasuhteet. Tiimissä saattaa syntyä konflikteja, koska se koostuu erilaisista ihmisistä, joilla on erilaiset taustat, näkemykset, tarpeet, asenteet, tavoitteet, arvot, motiivit ja persoonallisuus. Konflikteista selviytyminen vahvistaa kuitenkin tiimin jäsenten henkilökohtaista kasvua, parantaa tiimin päätöksentekoa sekä lopputulosta.

Muut lähteet: Majapuro, Marketta (1.3.2017) luennon diat kurssilta Digitaalinen viestintä ja media. Aalto yliopisto.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s