Kannattaako nettimeemejä käyttää markkinoinnissa?

JimmyJohns

Yhteiskunta on menossa yhä visuaalisempaan suuntaan ja uusien laitteiden ansiosta sisällön tuottaminen ja kuluttaminen on entistä helpompaa. Ei siis ihme, että yritykset panostavat kuvalliseen ilmaisuun internetissä ja sosiaalisessa mediassa. Yksi yritysten kuvallisen viestinnän ilmenemismuodoista on humorististen nettimeemien käyttö yritysten markkinoinnissa. Nettimeemit kun yhdistetään yleensä viralisoitumiseen, mikä on jokaisen yrityksen unelma. Nettimeemit ovat mikä tahansa verkossa leviävä ja vaikuttava kulttuuri-ilmiö. Nettimeemin perustana on tavallisesti jokin helposti omaksuttava videopätkä, kuva, laulu tai hokema. Memeettisyyden rakenne viittaa kopioitavuuteen ja sitä kautta kierrätettävyyteen. Nettimeemille on ominaista sen rakenteellinen yksinkertaisuus ja jatkuva muuttuvuus. Meemit ovat hauskoja, koska ne viittaavat itseensä. Jokainen muunnos meemistä nojaa meemin aikaisempiin muotoihin. Yleensä meemi esiintyy visuaalisesti kuten kuvana tai videona, mutta voi myös ottaa muodokseen linkin, hashtagin, sanan tai lauseen (joka usein kirjoitetaan tarkoituksella väärin).

Meemin käyttäminen markkinoinnissa lähtee yleisön analysoinnista, brändistä ja trendeistä. Kannattaa myös oppia aikaisemmista viraaleista meemeistä.

Joensuun kaupunki kuha meemi
Noloa vai ei? Joensuun kaupunki viestii nykyisin kuha-meemein ja ”Hitler kuulee” -videoin.

Meemimarkkinoinnin pitäisi olla fiksusti tehtyä. Avainasemassa on oikea kuva: joko tuotteesta tai palvelusta tai muunnos jo olemassa olevasta meemistä. Kun brändi käyttää aiemmin luotua meemiä markkinointistrategiassaan, tästä käytetään termiä “memejacking.” Vaikka siinä on riskinsä, kyseessä on yksi suosituimmista tavoista käyttää nettihuumoria markkinointikampanjoissa. Vaikka meemistäsi ei tulisikaan viraalia, tunnetun meemin käyttö lisää mahdollisuutta, että kohdeyleisö huomaa sen. Suosittuja meemejä löytyy verkosta: useat sivut näyttävät, mitkä ovat kaikkien aikojen suosituimpia meemejä ja mitkä ovat pinnalla juuri nyt. Valitun kuvan ja koko meemin täytyy kuitenkin jotenkin kiinnittyä brändiin. Meemin itsensä täytyy olla nokkela, terävä ja hauska. Suosittu meemi on helppo kuluttaa, kohdeyleisön on helppo samaistua siihen ja siinä on jotain tuttua.

Norwegian Brad

Meemien riskit markkinoinnissa

Meemien käyttö markkinoinnissa saattaa kuitenkin kääntyä meemin tehnyttä yritystä vastaan. Ensinnäkin meemejä täytyy ymmärtää, että niitä voi tehdä. Muutoin yritysmeemi saatetaan kaapata ja tehdä siitä kopioita, jotka esittävät brändin kielteisessä valossa.

Lisäksi meemit vanhenevat nopeasti ja tuloksena mainostajasta saa sen kuvan, ettei tämä pysy mukana trendeissä. Pahimmassa tapauksessa brändit jotka eivät ole paljon läsnä sosiaalisessa mediassa kuulevat meemeistä vain valtavirtamediasta ja sitten yrittävät kopioida vitsin, jota eivät alun perinkään ymmärrä. Meemit ovat vahvasti kontekstisidonnaisia ja lisäksi ne täytyy tehdä olemassa olevan rakenteen mukaan tai tekijä joutuu naurunalaiseksi.  Lisäksi kun valtavirtamedia ja yritykset tarttuvat meemiin, on se yleensä jo ohitse.

Meemi on väärä keino koko brändiyleisön osallistamiseen ja kiinnostuksen ylläpitämiseen. Vanhempi yleisö ei ymmärrä meemiä ja tämä saattaa vieraannuttaa heidät brändistä kuin puolestaan nuorempi yleisö puolestaan saattaa pitää brändiä nolona. Ja meemien lyhyt elinaika varmistaa sen, etteivät ne käy mainoskampanjaan, jonka on tarkoitus kestää viikkoja. Meemit perustuvat omaan historiaansa, eivät johonkin tiettyyn brändiin ja vaikka yritys käyttäisi meemejä taitavasti, saattaa se silti vaikuttaa naurettavalta.

Norwegian VR
Norwegianin mainos innosti Ekebomia tekemään mainoksesta kotoisen version.

Toinen ongelma ovat tekijänoikeudet. Lakitoimisto Turre Legalin Jussi Karin mukaan meemit ovat riski, jos meemin tekijänoikeudet eivät ole selvillä. Ja usein meemistä on vaikea sanoa, kuka sen on luonut. Siinä missä meemin idealla ei ole lain suojaa, yksittäisellä meemikuvalla voi sen sijaan voi olla tekijänoikeuden suoja. Vaikka meemin jakamisesta ei seuraisikaan yritykselle tekijänoikeuskannetta, seuraus voi olla vielä pahempi: nettihäiriköintikampanja. Turvallinen tapa yrityksen tehdä meemi olisi esimerkiksi käyttää itse ottamaansa kuvaa tai hankkia luvat kuvan käyttämiseen.

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s